Klik op onderdelen voor meer informatie

Witwassen

ING en fout geld

ING betaalt in september 2018 een bedrag van 775 miljoen euro aan de Staat. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de bank “niet voorkomen dat bankrekeningen van klanten van ING in Nederland tussen 2010 en 2016 zijn gebruikt bij het witwassen van honderden miljoenen euro’s”. Daarbij ging het onder meer om de steekpenningen die VimpelCom betaalde via ING. VimpelCom was tot 2010 Russisch en heet sinds het ING-schandaal VEON.

Van Doorn Management Holding

Van 2003 tot 2013 faciliteerde ING ook het witwassen en de belastingfraude van mijn voormalige compagnon Erwin de Ruiter. Ik ben Sam van Doorn. Ik was als oud-bankier en vermogensbeheerder de financier en feitelijk eigenaar van een trustkantoor. Dit kantoor beheerde vennootschappen voor buitenlandse bedrijven. Met een apart en afgeschermd deel van het kantoor – Fipardo Holding B.V. – hielp De Ruiter buitenlandse ondernemers belasting te ontduiken. ING noemt Fipardo met een eufemisme in de e-mails ‘boven’. Het trustkantoor wordt door ING ‘beneden’ genoemd.

witwassen gefaciliteerd door ING
Sam van Doorn waarschuwde ING vele malen

Witwassen door compagnon

Dat deed hij door vanuit Amsterdam facturen te (laten) sturen voor producten en diensten die niet werden geleverd. Op die manier roomden de ondernemers hun winsten af om minder belasting te betalen in eigen land. Het bespaarde bedrag belandde via een omweg op de privébankrekening van de ondernemers. ING was hierbij een tussenstation. De bank zag steeds bedragen binnenkomen, die een paar dagen later doorstroomden naar een belastingparadijs, minus 5% commissie.

ING verdiende aan fout geld

ING incasseerde vervolgens over elke buitenlandse betaling ca. 0,9% provisie. Aan de in tien jaar ongeveer 700 miljoen foute euro’s die over de rekeningen van trustkantoor ‘boven’ stroomden, verdiende de bank dus bijna 7 miljoen euro (6,65 miljoen). Zonder daarvoor noemenswaardige inspanningen te leveren.

Wanbeleid

Als financier bemoeide ik mij niet met de dagelijkse gang van zaken bij het trustkantoor. Pas toen ik wegens het wanbeleid van De Ruiter c.s. de volledige zeggenschap kreeg over het trustkantoor, ontdekte ik met een witwasexpert dat ‘boven’ zich had bezondigd aan grootschalig witwassen.

De man gaf lange tijd leiding aan een trustkantoor dat vanuit Amsterdam schijnconstructies aanbood aan uiteindelijk gerechtigden van vennootschappen in andere Europese landen (…) om gelden verborgen te houden voor buitenlandse fiscale autoriteiten.
(Persbericht Rechtspraak over veroordeling De Ruiter).

Veroordeeld

In oktober 2021 is De Ruiter in hoger beroep tot drie jaar cel veroordeeld wegens feitelijk leidinggeven aan valsheid in geschrifte en gewoontewitwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Maar niet de ING…

Sinds de ontdekking van de fraude en het witwassen heb ik ING vele malen gewaarschuwd. Maar ING heeft steeds geprobeerd haar betrokkenheid bij de dubieuze betalingen toe te dekken. Het Openbaar Ministerie wil de bank niet vervolgen voor de strafbare feiten, waarvoor De Ruiter wél is veroordeeld. Het gerechtshof is het daarmee eens, omdat de bank al onder vuur lag wegens een andere affaire VimpelCom.

Scroll naar boven